Implementering af ISO 9001
kvalitetsledelse
ISO 9001 – hvad skal der til?
At implementere ISO 9001 i sin virksomhed, handler i første omgang at sikre virksomhedens kvalitet.
Dermed er det vigtigt at bygge for virksomhedens skyld og ikke for certifikatet – på denne måde bliver det lettere at få glæde af tiltagene.
I starten skal virksomheden altså kigge i det store billede, definere sine processer, beskrive dem og selvfølgelig anvende så meget af de nuværende processer, rutiner, værktøjer mm. som allerede virker og giver værdi.
Disse beskrivelser er dem der danner rammerne for jeres kvalitetsledelses system, som standarden kræver.
Hos ProcessManager definere og beskriver vi alt dette i ProcessManager Cloud, som har alle nødvendige skabeloner og som giver et godt overblik. For inspiration og indblik – se denne video
Når I har defineret og beskrevet jeres processer, så skal de vurderes op i mod standarden, for at se hvor I behøver at indarbejde ekstra eller udføre justering, grundet specifikke krav, som f.eks. i kvalitetspolitikken hvor der er bestemte forpligtelser jf. standarden.
Det vi ofte ser, er at virksomheder generelt har rigtigt godt styr på deres drift og i mange tilfælde lever 80-90% op til standarden i det område.
Der hvor de fleste virksomheder “halter efter” jf. standarden er i ledelsesprocesserne og supportprocesserne.
Under ledelses- og supportprocesserne, skal der f.eks. arbejdes med:
kvalitetsmål | risikostyring | forbedringer |
ansvar og beføjelser | kommunikation | lovgivning |
ressourcer | kompetencer | leverandør evaluering |
Når processerne er beskrevet
Når kvalitetsledelsessystemet er på plads, implementeret og har været i drift i en måneds tid, skal der udføres intern audit efterfulgt af ledelsens evaluering.
Vi hjælper vores kunder med dette, men vælger man at udføre det selv, skal man huske at auditeringsområderne skal ske af en uvildig.
Når interne audit og ledelsens evaluering er udført og eventuelle afvigelser lukket, så er det til til selve certificeringen. Certificeringen udføres ikke af os, men af en akkrediteret instans godkendt af f.eks. DANAK.
Vi anbefale gerne de mest relevante certificeringsbureauer for netop jer.
Under certificeringen er vi med hos vores kunder og hvis der skulle opstå en afvigelse eller to, står vi klar til at hjælpe med at få dem løst.
Vi arbejder med fast projektpris, som betyder, at I allerede kender vores pris fra start, for at hjælpe jer i mål med en certificering!
En anerkendt
kvalitetsstandard
Kort om ISO 9001
ISO (International Organization for Standardization) er en stor organisation med mange forskellige internationale anerkendte ISO standarder, hvor alle har et fælles formål, at sætte en ens standard på tværs at lande, organisationer og brancher.
ISO 9001 er en kvalitetsstandard og en af de mest anvendte. Standarden er en ”opskrift” på at gøre tingene på den allerbedste måde med kvalitet i fokus – en slags global “best practise.
Standarden sætter fokus på at forbedre både produkter og ydelser i virksomhedens drift med kunden i centrum.
En certificeringsperiode løber over 3 år, og hele kvalitetssystemet skal være auditeret over denne periode. Auditoren fremsende auditplan inden hvert besøg.
1. år = Hovedaudit ved stage 1 og stage 2
– Ved stage 1 besøger auditøren virksomheden og ser om rammerne for en certificering er til stede
– Ved stage 2 kommer auditøren ud til virksomheden igen og dennegang bliver kvalitetsledelsessystemet gennemgået mere i dybden samt driften og ansatte auditeres
2. & 3. år = opfølgnings audit
– Ved et opfølgnings audit kommer auditøren ud og auditere en delmængde af kvalitetsledelsessystemet, driften og ansatte, samt eventuelle forhold fra forrige audit.
4. år = re-certificering
– ved en re-certificering fornyes certifikatet med en ny 3 årig periode.
En auditering skal skal ikke udenlukkende ses som en eksamen, men og som et værktøj i “ISO processen” for at forbedre kvaliteten.
ISO 9001:2015 er den nuværende gældende standard som udkom i 2015. og i forhold til sin foregænger ISO 9001:2008, er 2015 versionen meget mere fokusere på virksomhedens reelle drift, samt sund fornuft i henhold til, hvordan en virksomhed drives.
Læs mere hos iso.org.
Baggrund
ProcessManager blev stiftet i København den 1. januar 2004. Fokus lå i starten på strategi og effektivisering men skiftede forholdsvis hurtigt til at opbygge ledelsessystemer. Vægten lå på helstøbte systemer, som favnede hele virksomheden, satte kunden i centrum og fastlagde/udpakkede processer på en helt ny, enkel og visuel måde.
ProcessManager Cloud blev udviklet for at have et supernemt system at arbejde med, og som var skræddersyet til netop vores måde at kortlægge og udpakke processer på. Den allerførste udgave blev lanceret i 2007 i samarbejde med Gentofte Kommunes Social- og Sundhedsforvaltning. Det viste sig hurtigt, at dette system var helt oplagt for virksomheder, der ønskede en certificering. Eller som var trætte af gamle og tunge systemer.
Med ProcessManager Cloud kan man etablere enkle systemer, som bygger videre på virksomhedens eksisterende systemer og information, og som netop mødte kravene i de forskellige standarder.
I dag har vi en stærk ekspertise, og gennemprøvede skabeloner, for ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 27001, ISO 22000 og GMP+ TS 1.9